Sunday 25 September 2016

Resepi Sambal Udang Petai

Assalamualaikum...hari ni ahad...sy tak keje..ade masa nk memasak.. hehe.. hari ni sy masak lauk sambal udang petai. Sebenarnye percubaan pertama ni masak sambal udang petai.. huhu..alhamdulillah...suami ckp sedaapppp!!

ok..sy nk kongsi resepi kt sini..next time, sy nk buat lebih baik lg..utk 1st try ni ade la yg terlebih dan terkurang...tp secara keseluruhannye sedaappp...licin mkn dgn nasi tadi.. :)

RESEPI SAMBAL UDANG PETAI
Bahan - bahannya
1kg udang dibersihkan
1 biji bawang besar potong bulat
Sedikit air asam jawa
Sedikit petai
Gula
Garam
Ajinomoto

Bahan untuk blend (bawang dan cili blend sekali)
Sedikit cili kering dipotong2 dan celurkan dulu
2 ulas bawang putih
4 biji bawang merah

Cara - caranya
1) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend. Tumis sehingga pecah minyak.

2) Dah pecah minyak, masukkan udang dan kacau sebentar. Lalu masukkan sedikit air asam jawa, sedikit gula, sedikit garam dan sedikit ajinomoto. Jika agak kering, boleh tambahkan sedikit air. Kacau hingga udang agak masak.

3) Udang dah agak masak, masukkan bawang besar yg dah dipotong bulat serta masukkan petai sekali. Kacau sebati sehingga masak.

4) Tutup api dan sedia dihidangkan bersama nasi panas.

Ok..selamat mencuba..maaf jika resepi cara sy ada terlebih atau terkurang.

No comments:

Post a Comment