Saturday, 5 March 2016

Prosedur Permohonan Kebenaran Nikah Di Negeri Johor

Hai uoolss!! Kali nk update entri pasal proses borang nikah pulak..jom baca! :)
Sy nak kongsi mcm mana prosedur nikah di Johor. Sistem encr ni khas untuk pasangan org Johor atau pasangan yg nak bernikah di negeri Johor. Pertama sekali korang kena pergi ke laman web encr johor ni
Sistem mcm ni mudah, sy pegi pejabat agama sekali je time nk submit borang. Tak perlu nk pergi dua tiga kali.
Borang kebenaran nikah sistem encr ni sah dlm tempoh 3 bulan / 90 hari sahaja dari tarikh nikah.
Mesti selesaikan segala urusan keperluan borang nikah dlm tempoh 3 bulan sebelum tarikh nikah ok.
Semoga membantu pasangan di luar sana yg nk nikah. Maaf jika ade terkurang..
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS..

24 comments:

  1. Assalam, nk tanya utk perempuan kena ada bawa saksi ke?
    Borang yang dah print tu, kita kena tandatangan dekat pejabat agama ke? Kena bawa wali sekalinke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam sis anisah, borang saksi yg dh print tu, cuma mintak saksi tandatangan siap2 dgn alamat dan bg salinan ic saksi je.. saksi x payah bawak ke pejabat agama. bawak borang saksi dan borang2 lain yg diperlukan sahaja.

      Delete
  2. Assalam, nk tanya utk perempuan kena ada bawa saksi ke?
    Borang yang dah print tu, kita kena tandatangan dekat pejabat agama ke? Kena bawa wali sekalinke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ke semua borang2 yg dh print tu, tandatangan awal-awal kt rumah.. wali x bawak pn xpe.. yg penting ada dokumen wali la mcm salinan ic dan surat nikah wali jika wali adalah bapa.

      Delete
  3. Salam sis Nuren, borang hiv tu sekarang masih perlu ambil drp pejabat agama lagi atau dah boleh print terus drp website tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...dah boleh print terus dari website encr tu..

      Delete
  4. Salam sis nak tanya,,, kita kena hntar borang yang dah lengkap ke pejabat kadi dalam tempoh masa sebulan selepas permohonan online dibuat ke? sy confuse,, sebab laman web rasmi tak beri tempoh masa pun,, tapi bila baca dekat blog-blog ramai pula yang cakap macam tu....hehe mohon pencerahan....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. borang nikah tu kalau dh complete boleh hantar dalam tempoh 3 bulan sebelum tarikh nikah. Contoh nikah bulan 3 ni, bulan 1 atau bulan 2 dah boleh hantar borang nikah tu. Tak perlu tunggu sebulan selepas permohonan, selepas dah mohon tu..print out terus hantar semua borang2 yg dah lengkap tapi mesti hantar dalam tempoh 3 bulan sebelum tarikh nikah. :)

      Delete
    2. hantar ni maksudnya hantar ke pejabat kadi kan

      Delete
  5. Assalamualaikum..nak tanya surat pengesahan bujang kena ambik kt mne yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...surat pengesahan bujang tu boleh ambik dgn ketua kampung..

      Delete
  6. Assalamualaikum,, sis.. kalau Surat akuan bujang tu Dari jabatan tempat kerja,, kne cop ketua kg jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...cop ketua kmpung bleh atau cop pegawai2 kakitangan kerajaan..

      Delete
  7. Salam . nk tnye perlu bawa sijil beranak ke semasa dtg ke pjbt agama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sijil lahir atau surat beranak kite x perlu bawa.. bawa surat nikah ibu bapa je.

      Delete
  8. Salam sis nk tanya. Sy dgn bakal isteri orng kelantan. Tapi kami nk buat hiv test kat johor. Macam mna proses dia ek. Kalau kat kelantan cuma perlu terus ke klinik shj. Di johor macam mana ek?

    ReplyDelete
  9. salam nak tnya...kalau llaki bermastautin tetap di johor boleh isi encr johor kan..? prempuan org sabah dan nikah pun di sabah, perlu ke isi maklumat pasangan dlam encr online ?

    ReplyDelete
  10. salam nak tnya...kalau llaki bermastautin tetap di johor boleh isi encr johor kan..? prempuan org sabah dan nikah pun di sabah, perlu ke isi maklumat pasangan dlam encr online ?

    ReplyDelete
  11. Asalamualaikum.. kalau ibu bapa bukan Islam macam mana? Kena bawa surat beranak ke macam mana?

    ReplyDelete
  12. mcm mne nak buat pemohonan lelaki kalau nk nikah pasangan nye orang johor tapi lain daerah

    ReplyDelete
  13. Akum kak
    Sy nak tanya
    Sy org melaka nak kawin org johor
    Prosedur mcmne?

    ReplyDelete
  14. surat akuan bujang ada tempoh sah dia ke?

    ReplyDelete
  15. Salam klau lain daerah tu tmuduga asing ke...??dye tmpat dye...kite tmuduga tmpat kita

    ReplyDelete
  16. Salam, nak tanya.. sijil nikah yang original ibu bapa kena bawa sekali ke time hantar borang permohonan? kalau tak bawa boleh tak..

    ReplyDelete